General Knowledge

 Indian Climate

  1. Which one of the following place is unlikely to be affected by a cyclone ?

(a) Chennai

(b) Mangalore

(c) Puri

(d) Amritsar      

  1. Under which of the following conditions is the phenomenon of ‘solar constant’ the highest ?

(a) When the rays of the Sun travel a greater distance

(b) When the output of the energy is less

(c) When there is a presence of larger amount of dust particles, water vapour, salt and smoke

(d)When the duration of sunlight is more

  1. Which of the following regions has highest variability rainfall :

(a) Gujarat

(b) Kerala coast

(c) West Bengal

(d) Eastern Uttar Prades1

  1. Which of the following is / are the most likely cause causes of sheet-flood found in western part of Rajasthan

1. Scanty rainfall

2. Sudden high intensity rain

3. Loose sandy soil with scanty vegetation

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3    

5. During December and January, North India experiences excessive cold weather because

  1. these areas being far away from the moderating influence of sea, experience continental climate.
  2. the cold winds coming from Caspian Sea and Turkmenistan bring cold wave over the northern parts of India.
  3. low pressure develops over North India due to high
  4. high pressure develops over North India due to low

Select the correct answer using the code given below :

(a) 1 and 4 only

(b) 2 and 3 only

(c) . 1, 2 and 4

(d) 3 only


6. Which of the following places receives rainfall less than 20 cms :

(a) Eastern Rajasthan

(b) Southern Gujarat

(c) Jammu and Kashmir

(d) Madhya Pradesh

7. ‘Northwesters’ or ‘Kal Baishakhi’ give rainfall to :

(a) Goa

(b) West Bengal

(c) Rajasthan

(d) Punjab

8. The average annual rainfall experienced in the Rayilsema is about :

(a) Over 200 cm

(b) 100-200 cm

(c) 66-100 cm

(d) Below 60 cm

9. Match the following :

List I                                                                      List II

A. Monsoon type with dry winter             1. Western Rajasthan

B. Monsoon type with dry  winter            2. The North Indian winter plains

C. Monsoon type with short dry season   3. Most parts of type peninsular plateau

D. Hot desert type                                         4. Western coast of India South of Goa

Code : A             B             C             D

4              3              2             1

2              3              4             1

4              2              1              3

2              4              3             1

10. The retreading monsoons give rainfall to :

(a) Gujarat

(b) Maharashtra

(c) Goa

(d) Tamil nadu

  1. Assertion (A) : The distribution of rainfall in India is not uniform.

. Reason (R) : The Indian rainfall is of orographic type.

(a) Both (A) and (R) are correct and (R) explains (A).

(b) Both (A) and (R) are correct but (R) does not explain A

(c) (A) is true but (R) is false.

(d) (A) is false but (R) is true.

  1. Which of the following is considered to cause an adverse of effect on Indian monsoon?

(a) Jet stream

(b) El – nino

(c) Monsoon trough

(d) Tibet plateau

  1. Which of the following is not a causative factor in the origin monsoons?

(a) Tibet plateau

(b) Himalayas

(c) Aravallis

(d) Jet stream

  1. Consider the following statements about south-west monsoon :

(1) It occurs from June to September.

(2) Its direction is north-east to south-west.

(3) It gives maximum rainfall as compared to other

(4) It has no branch.

Of these statements.

(a) 1 and 3 are correct

(b) 2 and 3 are correct

(c) 1, 2 and 3 are correct

(d) 2 and 4 are correct

  1. India is a tropical country but has a monsoonal climate because :

(a) Its real extent is vast

(b) It is surrounded by the sea.

(c) The Himalayas provide the barrier effect.

(d) Land and sea breeze create monsoons.

  1. High temperature and low pressure over the Indian Sub-­continent during the summer seasons draws air from the Indian Ocean leading to the blowing of the .

(a) South-east monsoon

(b) South-west monsoon

(c) Trade winds

(d) Westerlies

  1. Assertion (A) : Mawsynram is the wettest place in India.

Reason (R) : It receives rainfall throughout the year. Codes :

(a) Both (A) and (R) are correct and (R) explains (A).

(b) Both (A) and (R) are correct but (R) does not explain A

(c) (A) is true but (R) is false.

(d) (A) is false but (R) is true.

18. Which state receives rainfall from north—east monsoons.

(a) Orissa

(b) Andhra Pradesh

(c) Tamil Nadu

(d) Kerela

  1. Which of the following regions of India receives winter rainfall by western disturbances.

(a) Tamil Nadu coast

(b) Andhra coast

(c) Orissa coast

(d) Punjab coast

  1. What would be the influence on the weather conditions when in mid-winter a feeble high pressure develops over the north-western part of India ?

1. High and dry winds would blow Outward from this high pressure area.

2. The northern plain would become cold.

3. Scorching winds (locally called loo) would blow during the day-time.

4. There would be torrential rains brought by

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4 

21. Daily weather map showing isobars is an example of :

(a) Chropleth map

(b) Isopleth map

(c) Chrochramatic map

(d) Chroschematic map

  1. The western part of Kerala represents :

(a) Mountain climate

(b) Equatorial climate

(c) Tropical savanna climate

(d) TropicalRaineyclimate

  1. Interior of the Deccan plateau receives an annual rainfall of less than 60 cm, mainly because :

(a) It is rain shadow region.

(b) It is located parallel to wind direction

(c) It is away from the coast

(d) Rain bearing clouds are absent.

24. The region which was monthly rainfall of 10 – 20 cm in October and November and less than 5 cm in rest of the month belong to the following states :

(a) Karnataka

(b) Tamil Nadu

(c) Orissa and West Bengal

(d) Assam

  1. The areas where monthly rainfall during October to December ranges 10 cm to 30 cm fall in :

(a) East west of Tamil Nadu and Andhra Pradesh

(b) Kerala and Karnataka

(c) Jammu and Kashmir –

(d) Himachal Pradesh

26. In certain parts of Khasi and Jaintia hills, annual rainfall is about :

(a) 200 cm

(b) 500 cm

(c) 800 cm

(d) 1000 cm

  1. Which of the following regions does not receives much rainfall in the south-west monsoon season ?

(a) Chota Nagpur plateau

(b) Eastern Himalayas

(c) Tamil Nadu coast

(d) Maharashtra

  1. Six-eight months rainy season prevail in part of

(a) Sikkim and Karnataka

(b) Assam and Kerala

(c) Himachal Pradesh and Gujarat

(d) Arunachal Pradesh

29. South-west monsoon contributes to India’s total rainfall upto the extent of :

(a) 80-90 per cent

(b) 50 – 60 per cent

(c) 100 per cent

(d) 75 per cent

30. South-west monsoon reaches Kerala coast by the end of May, Konkan coast in early June and extends over entire country by :

(a) Early September

(b) Mid-August

(c) August

(d) End of July

  1. South – west monsoon reaches Assam in :

(a) End of September

(b) Mid – October

(c) November

(d) Mid – September

  1. North -east monsoon cause rainfall in South – Eastern part of peninsular India during :

(a) Nov – Dec

(b) Feb – Mar

(c) Sept – Oct

(d) May – June

33. In areas having mean annual temperature of 23°C to 27°C and annual rainfall between 75 cm to 100 cm we find :

(a) Tropical evergreen forest

(b) Tropical dry forest

(c) Tropical moist deciduous forests

(d) Alpine forests

34, Among the following regions of India, which one receives comparatively least amount of annual rainfall?

(a) An 80km wide coastal belt from Nellore to Point Calimere

(b) The middle and lower Asom valley

(c) North-eastern Rajasthan

(d) The coastal plains of Gujarat south of Narmada

35. As per Koppen’s classification of climate which one of the following is the suitable description for north-east India including north Bengal?

(a) Tropical monsoon rainforest (Amw)

(b) Sub-tropical monsoon rainforest (Aw)

(c) Humid sub-tropical with dry wind (Cwg)

(d) Tropical wet and dry climate (Moho Savannah, Aw)

  1. In the context of the inflow of South Westerly monsoon into India, consider the following statements

1. The Arabian Sea current merges with the Bad: Bengal current over the Punjab and adjoining

2. ‘Breaks’ or spells of dry weather are not characteristic features of south-west monsoon. Which of the statement(s) given above is / are correctT

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

  1. As per Koppen’s classification of climate, in which of the following do the regions of Central Maharash- and Telangana fall?

(a) Tropical Wet and Dry climate (Monsoon SaVann

(b) Tropical Wet and Dry climate with winter /7- (Monsoon Savannah with winter Rain)

(c) Tropical Semi-Arid Steppe

(d) Humid Sub-Tropical with Dry Winter

38. In Thornthwaite’s scheme of classification of clima what does ‘E’ indicate in the context of India?

(a) Semi-arid climate

(b) Humid climate

(c) Arid climate

(d) Dry sub-humid climate

39. Consider the following statements :

  1. Cherrapunji is located on the south side of C­
  2. Cherrapunji is about 1700 m above mean sea leve Which of the statements given above is / are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

  1. Which one of the following pairs of cities have the larger annual average rainfall difference as compared to other three pairs?

(a) Jabalpur and Nagpur

(b) Mumbai and Pune

(c) Kolkata and Bhubaneshwar

(d) Guwahati and shilling

41. Assertion (A) : For the onset of wet summer monsoon of India, the south-east trade winds over Indian Ocean cross the equator and recure into a south westerly flow

Reason (R) : The north easterly surface winds of Siberi. High blowing towards south Asia cause the deflection these winds.

(a) Both A and R are individually true and R is the Correct explanation of A.

(b) Both A and R are individually true but R is not correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

42. Taking into account the amount of rainfall occurr from June to September, which one of the following the correct order of cities in terms of rainfall?

(a) Kolkata > Ahmedabad > Allahabad

(b) Kolkata > Allahabad > Ahmedabad

(c) Allahabad > Kolkata > Ahmedabad

(d) Ahmedabad > Kolkata > Allahabad

43. Which among the following is / are the major factor(s responsible for the monsoon type of climate in India?

1.  Location

2. Thermal contrast

3. Upper air circulation

4. Inter-tropical convergence zone

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 only

(b) 2, 3 and 4 only

(c) 2, 3 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

44. The following have been proposed as the climatic regions of India by Koeppen:

1. Amw

2. Cwg

3. As

4. E

Which one of the following is the correct sequence of the climatic regions given above as they occur from south to north India?

(a) 3-1-2-4

(b) 2-4-3-1

(c) 3-4-2-1

(d) 2-1-3-4

45. Which type of climate(s) prevail(s) in the long corridor (Leeward side) of the Western Ghats and the Nilgiri Hills?

(a) Tropical wet and dry climate

(b) Tropical wet and dry with winter rain

(c) Tropical semi-arid steppe

(d) Sub-tropical monsoon rainforest

46. The maximum rainfall area of India, i.e, Meghalaya has average annual rainfall of

(a) 1050 cm

(b) 795 cm

(c) 1150 cm

(d) 1000 cm

47. Number of consecutive months of different amount of monthly rainfall during a season or year in an area constitute:

(a) Rainfall sequence

(b) Rainfall pattern

(c) Rainfall frequency

(d) Rainfall events

48. On the basis of rainfall patterns, India has been divided into the following number of rainfall regions-

(a) 69

(b) 121

(c) 62

(d) 174

49. The driest areas of India which fall in Rajashthan, Punjab, Haryana, Himachal Pradesh and Kashmir have a monthly rainfall of —cm

(a) 15

(b) 19

(c) Less than 10

(d) More than 10

50. The annual variability of rainfall is over 50 percent in

(a) Andhra Coast

(b) Western Rajasthan

(c) Sikkim

(d) Tamil Nadu coast
51. Tamil Nadu coast gets most of its rainfall during

(a) October and November

(b) July and August

(c) December and January

(d) August and September

52. The rainfall in Jaisalmer is :

(a) 9 cm.

(b) 8 cm.

(c) 10 cm.

(d) 12 cm.

53. I.T.C. means :

(a) Inter Transitional Centre

(b) Inter Trolpical Convergence

(c) Inter Trade Centre

(d) Inter Transfer Centre

54. Which of the following stations receive the highest annual rainfall ?

(a) Kolcutta

(b) Patna

(c) Allahabad

(d) Delhi

55. Which of the following stations has maximum annual range of temperature ?

(a) Madras

(b) Bombay

(c) Delhi

(d) Trivandrum

56. During winter North-western part of India gets rainfall from

(a) Thunderstorms

(b) Retreating monsoon

(c) Western disturbances

(d) Tropical Cyclones

57. Tamil Nadu coast receives rainfall during:

(a) North eastern Monsoon season

(b) South west Monsoon season

(c) Retreating southwest Monsoon season

(d) Pre-Monsoon season.

58. The vagaries of the monsoon are due to many causes. Of these the most important is

(a) Late onset of monsoon

(b) Early withdrawal of monsoon

(c) Too many or too long dry spells

(d) Weak monsoon winds

59. With the on set of the monsoon, day temperature

(a) Increases owing to flow of hot winds

(b)Decreases owing to cloudiness and rainfall

(c) Does not vary much

(d) Decreases owing to cold winds from the north.

60. Monsoon starts retreating from Punjab plains by

(a) Mid-july

(b) Mid-September

(c) Mid-October

(d) December end

61. During the monsoon season rainfall decreases from Ganga delta to the Punjab plains. This is because.

(a) Monsoon current moves westward along the Ganga plain and becomes drier

(b) Western regions are warner

(c) Hills do not form barriers fro winds

(d) The area is far away from the sea

62. The Western disturbances which baring rainfall to the north-west region of India occur during

(a) Cold weather season

(b)Hot weather season

(c) South-west monsoon season

(d) Retreating monsoon season

63. Which of the following regions has highest variability of rainfall ?

(a) Gujarat

(b) Kerala coast

(c) West Bengal

(d) Eastern Uttar Pradesh

64. Interior of the Deccan Plateau receives an annual rainfall of less then 60 cm, mainly because

(a) It is a rain shadow region.

(b) It is located parallel to wind direction.

(c) It is away from the coast

(d) Rain-bearing clouds are absent

65. Area having 2 to 4 months rainy season form September onwards fall in

(a) Tamil nadu, Andhra Pradesh and Karnataka

(b) Kerala, Maharashtra

(c) Madhya Pradesh

(d) Gujarat

66. Certain regions of Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Himachal Pradesh have rainy season in

(a) September-January

(b) October-December

(c) December-March

(d) February-May

67. The areas where monthly rainfall during October to December ranges 10 cm to 30 cm fall in

(a) East West of Tamil Nadu and Andhra Pradesh

(b)Kerala and Karnataka

(c) Jammu and Kashmir

(d) Himachal Pradesh

68. In certain parts of Khasi and jaintia hills, annual rainfall is about

(a) 200 cm

(b) 500 cm

(c) 800 cm

(d) 1000 cm

69. Heavy rainfall during the months October and November is received by-

(a) Gharo, Khasi and Jaintia hills

(b) Chota Nagpur Plateau

(c) Coromandel Coast

(d) Malwa Plateau                              

70. Six-eight months rainy season prevail in parts of :

(a) Sikkim and Karnataka

(b) Assam and Kerala

(c) Himachal Pradesh and Gujarat

(d) Arunachal Pradesh

71. South-West monsoon contributes to India’s total rainfall upto the extent of

(a) 80-90 percent

(b) 50-60 percent

(c) 100 percent

(d) 75 percent

72. South-West monsoon reaches Kerala coast by the end of May, Konkan coast in early June and extends over entire country by

(a) Early September

(b) Mid-August

(c) August

(d) End of July

73.South-west monsoon reaches Assam in

(a) End of September

(b) Mid-October

(c) November

(d) Mid-September

74. North-East monsoon causes rainfall in South-Eastern part of peninsular India during

(a) November-December

(b) February-March

(c) September-October

(d) May-june

75. Which one of the following is the wettest place in India?

(a) Mahabaleswar

(b) Cherrapunji

(c) Udhagamandalam

(d) Mawsynram

76. The western coasts of India receive very high rainfall in summer mainly due to-

(a) Tropical location

(b) Nearness to sea

(c) Western Ghats

(d) Himalayas 

77. Consider the following statements :

1. The duration of the monsoon decreases from southern India to northern India.

2. The amount of annual rainfall in the northern plains of India decreases from east to west.

Which of the statements given above is / are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

78. Following are the characteristics of an area in

1.  Hot and humid climate.

2.  Annual rainfall 200 cm.

3. Hill slopes up to an altitude of 1100 metres.

4. Annual range of temperature 15°C to 30°C.

79. Which one among the following crops are you most likely to find in the area described above?

(a) Mustard

(b) Virginia tobacco

(c) Pepper

(d) Cotton 

79. Consider the following statements

1. In the world, the tropical deserts occur along the western margins of continents within the trade wind

2. In India, the East Himalayan region gets high rainfall from north-east winds.

Which of the statements given above is / are correct ?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

80. Which one of the following is the wettest place in India 7

(a) Mahabaleshwar

(b) Cherrapunji

(c) Udhagamandalam

(d) Mawsynram

81. The area with annual rainfall less than 50 cm in a year is

(a) Meghalaya

(b) Leh in Kashmir

(c) Coromandel

(d) Konkan coast.

82. The State having the highest rainfall by North-East Monsoon is ?

(a) Assam

(b) West Bengal

(c) Tamil Nadu

(d) Orissa 

83. Which one of the following places gets the least rainfall

(a) Bikaner

(b) Leh

(c) Jodhpur

(d) Jaisalmer 

84. Which one of the following causes rainfall in the north­western parts of India during Winter Season?

(a) Cyclonic depression

(b) Retreating monsoon

(c) Western disturbances

(d) South West monsoon

85. The area with annual rainfall less than 50 cm in a year is

(a) Meghalaya

(b) Leh in Kashmir

(c) Coromandel

(d) Konkan coast.

86. Which one of the following is the wettest place in India?

(a) Mahabaleshwar

(b) Cherrapunji

(c) Udhagamandalam

(d) Mawsynram

87. The monsoon responsible for rains in Jharkhand is-

(a) North-east monsoon

(b) South-west monsoon

(c) Northwester

(d) None of the above

88. Amritsar and Shimla are almost on the same latitude, bu: their climate difference is due to

(a) the difference in their altitudes

(b) their distance from sea

(c) snowfall in Shimla

(d) pollution in Amritsar                                  

89. Which one among the following statements is correct?

(a) In summer season, the duration of day is more in northern hemisphere

(b) In winter season, the duration of day is more in north­ern hemisphere

(c) In summer season, the duration of day is less in northern hemisphere

(d) In winter season, the duration of day is more in southern hemisphere [CDS, 201::

90.A devastating Cloud Burst swept over Leh on August 2010. Which one of the following statements with regard to Cloud Burst is not correct?

(a) Cloud Burst is a localized weather phenomenon representing highly concentrated rainfall over a small area in a short duration of time

(b) Cloud Burst occurs due to upward movement of moisture-laden air with sufficient rapidity to form cumulonimbus clouds

(c) Cloud Burst occurs only in hilly areas

(d) There is no satisfactory technique till now for predict­ing Cloud Burst

Answers

1. (a)

2. (c)

3. (d)

4. (c)

5. (a)

6. (d)

7. (b)

8. (d)

9. (d)

10. (d)

11. (a)

12. (b)

13. (c)

14. (a)

15. (c)

16. (b)

17. (b)

18. (c)

19. (d)

20. (a)

21. (a)

22. (d)

23. (c)

24. (a)

25. (c)

26. (c)

27. (c)

28. (b)

29. (a)

30. (b)

31. (d)

32. (a)

33. (b)

34. (c)

35. (c)

36. (a)

37. (a)

38. (c)

39. (d)

40. (b)

41. (c)

42. (b)

43. (d)

44. (a)

45. (c)

46. (a)

47. (b)

48. (c)

49. (c)

50.(b)

51. (a)

52. (a)

53. (b)

54. (a)

55. (c)

56. (c)

57. (a)

58. (c)

59. (b)

60. (b)

61. (a)

62. (a)

63. (a)

64. (a)

65. (a)

66. (b)

67. (a)

68. (d)

69. (d)

70. (b)

71. (a)

72. (d)

73. (a)

74. (d)

75. (d)

76. (c)

77. (c)

78. (c)

79. (a)

80. (d)

81. (b)

82. (c)

83. (c)

84. (c)

85. (b)

86. (d)

87. (b)

88. (a)

89. (a)

90. (b)